Vituskirken - Prags mest berømte kirke

Som alle velbevarede middelalderbyer, er Prag proppet med kirker: Store og små, kønne og grimme, kendte og ukendte. Du finder dem overalt på din ferie i Prag. Én overgår dog dem alle i berømthed, nemlig Vituskirken, eller St Veit, der ligger midt i Prags borg Hradschin. Kirken hører med til de helt store seværdigheder, når du besøger Tjekkiets hovedstad og er ikke til at komme udenom. Det gælder også helt bogstaveligt, for det kæmpestore bygningsværk ligger klemt inde på overraskende lidt plads midt i borgkomplekset. Tag dig god tid, for der er mange skægge detaljer og historiske perler at fordybe sig i. Som altid, når du skal ind et sted i Prag, skal du dog være forberedt på, at der kan være mange mennesker. Men er du først sluppet forbi indgangen, kan du sagtens finde en stille plads i den enorme kringelkrogede kirke, hvor du kan være helt alene med verdenshistorien.

Mest tid skal du tage dig til Wenzelkapellet, viet til Tjekkiets vigtigste helgen, Wenzel eller Vaclav, som han også kendes som. Halvædelsten indfattet i det bedste kunsthåndværk gør kapellet til et helt smykkeskrin.

En anden attraktion kan du ikke se, men høre.  Hovedklokken, Sigismundklokken er én af Verdens største. Det gjalder kraftigt på pladsen rundt omkring, når den falder i slag. Så er du advaret.

Det tog små 600 år at bygge kirken, som derfor kan byde på samtlige high lights indenfor arkitektur. I løbet af din tur gennem Vituskirken, får du derfor også en rejse igennem Prags arkitekturhistorie. Den ældste del er fra 1300-tallet, mens den sidste sten blev sat på i 1929. Til hver en tid var det de store kendte navne og de bedste materialer, der var inde over.

Dertil kommer den symbolske betydning, som kirken har for Tjekkiet. For Vituskirken var der, hvor Bøhmens konger blev kronet, dengang landet hed sådan. Man kan fornemme historiens vingesus, når man går under de høje gotiske hvælvinger. Fordi det var landets vigtigste kirke, blev mange af landets herskere og store personligheder begravet her. – Og det er ikke beskedenhed, der kendetegner deres grave. Tværtimod er gravmælerne fulde af store armbevægelser i sten. Selv i døden gjaldt det om at gøre indtryk og minde eftertiden om, hvor mægtig man var. Det er derfor en historisk perle, som du bør besøge, hvis du vil vide mere om Prags spændende historie.

Afslut evt. med en tur op i tårnet, hvor du har en fantastisk udsigt over Prag.

Område: 
Oplevelser: