Jul i Prag

På mange måder er Prags yndige bymidte som hevet ud af Grimms Eventyr, og derfor er de julemarkeder, der fylder byens pladser fra den første adventsuge og indtil nytår særdeles stemningsfulde. Når det disede vintermørke sniger sig ind over byen, og lysene tændes langs bodernes facader, mens duften af den tjekkiske udgave af gløgg, Svarene Víno, blandes med duften af hjemmebag, ja så er det svært at holde tårerne tilbage.

Julemarkeder i Prag
Er du på udkig efter gaver, er julemarkederne også et oplagt sted at gå på jagt, for der sælges et væld af traditionelt kunsthåndværk til særdeles rimelige priser, f.eks. trælegetøj og marionetter eller ganske fantastiske glaskugler til juletræet. Dem ender du måske med at købe til dig selv. Der er nemlig en lang tradition for juletræspynt af glas i Bøhmen, og du finder ikke kun almindelige glaskugler, men også alle mulige andre slags figurer, så du kan pynte både utraditionelt og overraskende derhjemme.

Det største marked finder du på Staromestske Namesti (Den Gamle Rådhusplads). Her flokkes både lokale og turister i tætte stimer for at opleve stemningen i selskab med Svarene Víno eller varm honningvin (horka medovina). Der er hele tiden optræden af alt fra tryllekunstnere til folkedansergrupper og midt i det hele et tuttenuttet krybbelandskab.
Lidt mindre, men lige så stemningsfuldt er markedet  på Václavske Namesti (Wenzelspladen).

Julelækkerier i Prag
Når du er nået dertil, er du måske blevet lidt brødflov, men det er der råd for: Prøv enten en Langos, en slags friturestegt pandekage med hvidløg eller ost, eller en sød Staroceske Trdlo. Det sidste er en traditionel spise op til jul i Tjekkiet. Princippet er lidt som ved snobrød, for kagedejen rulles rundt om en stang, hvorefter de bages over åben ild. De smager dog af kanel.

Prags julekrybber
Før du ender tungt belæsset med julegaver, bør du næsten besøge en af de mange krybber, som er opstillet i Prags kirker. Der er nærmest konkurrence om at have den mest overdådige julekrybbe opstillet. Her er ikke tale om en beskeden stald, men et tableau med hele Bethlehem og omegn. Krybberne er meget populære, så sommetider kan du risikere at skulle stå i kø for at komme ind. Men skidt med det. Du er jo på ferie og efterhånden kommet ret så meget i julestemning.

Er du til det vildeste udklædningsshow, og er du den virkeligt romantiske type, så bør du gå forbi Karmeliterkirken i Kármelitska 9, Prag 1. Her opbevares det undergørende jesusbarn. En voksdukke fra 1600-tallet, der som tak for sine undere, igennem århundrederne har modtaget en masse tøj af taknemmelige pilgrimme. Alt efter anledningen iklædes dukken de flotteste dragter, og ved juletid kammer det helt over i guld og glimmerstads.

Læs endnu mere om jul i Prag.

 

Oplevelser: