Koncentrationslejren Theresienstadt

Theresienstadt

Theresienstadt (Terezín) er en af Anden Verdenskrigs mange koncentrationslejre. Fra den jødiske bydel i Prag og fra plancherne der, ved du måske allerede lidt om, hvor mange jøder, der blev dræbt i Bøhmen og Mären, to store landområder i det daværende Tjekkoslovakiet. Theresienstadt er en dyster, men lærerig og vigtig oplevelse for at forstå ikke bare Prags og jødernes historie, men hele verdens.

Byen Theresienstadt blev i 1941 af Gestapo omkranset af høje mure. Som så meget andet var her to sider af virkeligheden. Uden for murene en model for nazismens bud på en eksemplarisk jødisk bosættelse til den nye verden og indenfor en koncentrationslejr og gennemgangslejr for transporter til udryddelseslejren Auschwitz. Det store projekt lod sig især gennemføre, fordi mange jødiske intellektuelle, kunstnere og musikere fik adgang til at komme her. Alternativet kan man kun gætte på.

De lokale guider kan deres arbejde. De har historien under huden på en hel anden måde end vores generation, som er født efter krigen. Find en dansk - eller dygtig engelsktalende guide, de er her! Der er meget stille i Theresienstadt, og stilheden skal respekteres. De få fastboende smiler ikke. Der er støvet og gråt. Selv en gang maling kan ikke dække sporene af fortiden for kun godt 60 år siden.

Oplevelser: