Jugendstil i Prag

Blandt Prags mange smukke og berømte bygninger finder du også en del, der er bygget i den utroligt smukke jugendstil, også kendt som Art Noveau-stilen. Stilen, der er meget dominerende i Prag, bliver tit glemt, når man besøger Prag som turist. Det er  fordi, der er så mange meget ældre historiske bygninger, som Karlsbroen og St Veits Kirken. Det er en skam, for jugendstilen oplevede et absolut højdepunkt i Prag i begyndelsen af det 20. århundrede, findes overalt og er værd at tage til Prag for.

Jugendstilen ville bryde med den gamle stive stil og er derfor meget blomstrende og livlig. Du vil finde mange planter af sten og jern, men også skønne kæmpestore figurer – ofte forgyldte - for de var ikke bange for at overdrive dengang.  

Især i i området omkring Josefov er der nogle helt utroligt smukke bygninger og flere facader i jungendstil. Oprindeligt ville man have revet hele området ned omkring år 1900 for at bygge nogle mere moderne bygninger, men der var så mange protester, at de ældgamle synagoger fik lov til at stå.

Derfor er området i dag en skæg blanding af de to yderpunkter. Gå ned ad Parisergaden, Pařížská. Det føles som en boulevard i Paris. Drej så om hjørnet og du er i Middelalderen i Prag.

Jungendstil på museum
Prag var meget inspireret af det franske, og en af de største tjekkiske jugendstilkunstnere tog da også dertil for at blive berømt. Alfons Mucha ( 1860- 1939) var født i Tjekkiet, arbejdede med jugendstil indenfor mange områder og lavede de meste fantastiske billeder.

Alfons Mucha blev især berømt for sine teaterplakater, og han arbejdede først i Paris og senere i Prag. Muchas jugendstilbilleder af smækre kvinder og slyngplanter er stadig meget kendte og bliver ofte brugt i reklamer. Derfor forekommer de dig sikkert meget velkendte.  

Ikke langt fra Josefov, i Stare Mesto, finder du museet om Mucha og om jugendstilen. Det ligger i et af de mange barokpalæer, som du finder i Prags historiske centrum. Men indenfor er det en helt anden tidsalder, der hersker.

På museet oplever du Prag, da byen var centrum for kunst og kultur, lære mere om den verdensberømte kunstner og måske få nogle spændende souvenirs med hjem. Museets shop har nemlig ikke kun billeder, men også spændende andet kunsthåndværk i den elegante stil.

Du kommer til at gå igennem Prag på en helt anden måde, når du først har fået øjnene op for, hvor mange flotte jugendstilhuse der ligger i byen.

Muchovo Muzeum 
Panská 7 

Prag 1

Område: 
Oplevelser: